ÇAĞDAŞ SANAT VE KÜRATÖRLÜK SEMINER PROGRAMI
Çağdaş Sanat ve Küratörlük (Curating Contemporary Art), Açık Diyalog İstanbul ve Akbank Sanat iş birliği içinde düzenlenen 7 ay sürecek bir seminer dizisidir. Bu sene beşincisi gerçekleşecek olan programın amacı küratörlük konusunda kapsamlı ve uluslararası düzeyde bir program yürütmek ve bu alanda, hem teorik hem de uygulama bakımından sergi kurgulama ve ideolojik çerçevesi ile ilgili Türkiye’de benzeri olmayan prestijli bir eğitim platformu yaratmaktır. Billur Tansel’in koordinatörlüğü altında, bu program daha ziyade eğitici, uygulamacı ve araştırma odaklı bir yaklaşımla sürdürülecektir. Seminerler Türkçe ve İngilizce verilecektir. Konuşmacılar uluslararası sanat platformundan bilinen sanat aktörleri olacaktır. Hem teoriyi anlatacak hem de pratik yapma imkanları sunacaklardır. Bienaller, galeriler, müzeler ve sanat fuarları ile ilgili örnek vaka çalışmalarına da yer verilecektir.Katılımcılara çeşitli kurumlarda staj ve deneyim imkanları sunulacaktır. Bu seneki programın seminer bölümünün 2023 Aralık ayında başlaması ve 2024 Haziran’da bitmesi planlanmaktadır. Seminerler bittikten sonra, sonuç aşamasında ise her katılımcı bir bitirme projesi üzerinde çalışacak; genel performansı ve bitirme projesi jüri tarafından uygun görülürse bitirme belgesi almaya hak kazanacaktır.
SEMINER: SERGILEME MEKANLARINDA AKUSTIK KONFOR
Konuşmacı: Dr. Ezgi Türk Gürkan
Tarih: 3 Haziran 2024, Pazartesi
Saat: 18:00-19:00
Mekan: Zoom
Mimari tasarımda akustik konusunun dikkate alınması kullanıcı konforunun sağlanması için kaçınılmazdır. Müze ve sergi salonu gibi yoğun kullanıcı sirkülasyonuna sahip mekanlar da bu gereksinime dahildir. Mekanların gürültüden etkilenmesinin önlenmesinin yanı sıra ziyaretçilerin konforlu ortamda zaman geçirmesi ve ziyaretlerinin keyifli bir deneyime dönüşmesi için hacim akustiği düzenlemelerinin tasarımda dikkate alınması bir ihtiyaçtır. Seminerde sergileme mekanlarında akustik konfor gereksinimleri ile bu gereksinimlerin karşılanması için izlenmesi gereken akustik tasarım ilkeleri, genel akustik bilgisi eşliğinde aktarılacaktır.
EZGI TÜRK GÜRKAN HAKKINDA
2008 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun olmuş, 2011 yılında aynı üniversitenin Yapı Fiziği Yüksek Lisans Programı’nda yüksek lisansını tamamlamıştır. Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı Fiziği Doktora Programı’nda mimari akustik üzerine yaptığı çalışmalarını tamamlayarak 2022 yılında doktor unvanını almıştır. 2012 yılından bu yana Pro-Plan Proje Mühendislik San. ve Tic. Ltd. Şti. dahilinde, mimari akustik danışmanlık ve projelendirme konularında çalışmaktadır. Çeşitli akustik test odası, otel, ofis, dinleme odası, kültür merkezi vb. projelerde, hacim akustiği, gürültü denetimi ve ses maskeleme sistemi konularında etkin olarak yer almıştır. Dijital akustik modelleme konusunda ileri düzeyde bilgiye sahiptir. ODEON hacim akustiği yazılımı başlangıç seviye eğitimleri gerçekleştirmektedir.
PRO-PLAN PROJE MÜHENDISLIK SAN. VE TIC. LTD. ŞTI. HAKKINDA
1987 yılında kurulmuş olan Pro-Plan, Mimarlık ve Mühendislik alanlarında hizmet vermektedir. Pro-Plan Ltd. Şti. kuruluşundan bugüne kadar “Akustik ve Titreşim” konularında geliştirdiği teorik ve uygulamalı bilgi birikimi ve sağladığı hizmet kalitesi ile sektörde müşterileri için “çözüm ortağı” olarak akla gelen ilk firma olmuştur. Akustik ve Titreşim Ölçüm Sistemleri, Makinalarda Erken Uyarı ve Arıza Tanılama Sistemleri ve Mimari Akustik ve Endüstriyel Akustik Grubu olarak üç ana grupta hizmet veren firmamızda uluslararası düzeyde bilgi ve tecrübe birikimi olan mühendisler ve mimarlar görev almaktadır. Ses ve titreşim odaklı mühendislik/mimarlık faaliyetlerimizi güncel cihazlar, ölçüm donanımı ve yazılımları ile desteklemekteyiz.
AÇIK DIYALOG ISTANBUL HAKKINDA
Açık Diyalog Istanbul, 2015 yılının Temmuz ayında, Billur Tansel tarafından göçebe bir uluslararası çağdaş sanat projesi olarak kuruldu. Yurt içinde ve yurt dışında çeşitli kültürel etkinlikler gerçekleştirdikten sonra, 2016 senesi Ekim ayından beri İstanbul’da kurulu bir düzende çeşitli alanlardaki faaliyetlerini devam ettirmektedir. Şirketimiz yürüttüğü eğitim programlarının dışında, küratöryel çerçevede projeler üretmekte, gerçekleştirmekte ve sanat kurumlarına, koleksiyonerlere, sanat alanında kariyer planlayan öğrencilere, sanatçılara danışmanlık hizmetleri vermektedir. Kurumun, önemli misyonlarından birisi de sanatçılar, küratörler ve yazarlar arasındaki kültürlerarası diyaloğu geliştirmek, desteklemek ve uluslararası bir seviyeye taşımaktır. Açık Diyalog İstanbul ayrıca genç küratörlere, sanatçılara ve yazarlara yeni platformlar sağlarken bu alanda deneyime sahip olmayan sanat öğrencilerine de eğitim fırsatı yaratmayı amaçlamaktadır.
AKBANK SANAT HAKKINDA
Akbank Sanat, kurulduğu 1993 senesinden itibaren Türkiye’de çağdaş sanatın gelişimini desteklemek amacıyla müzik, yayın, sahne sanatları ve görsel sanatlar alanlarını kapsayan zengin bir kültür – sanat programı oluşturmuştur. Akbank Sanat; “değişimin hiç bitmediği yer” olma sloganıyla bir yıl içerisinde 1000’in üzerinde etkinliğe ev sahipliği yaparak, sergilerden modern dans gösterilerine, klasik müzik resitallerinden caz konserlerine, konferans ve seminerlerden çocuk atölyelerine, film gösterimlerinden tiyatro gösterilerine birçok etkinliğe yer vermektedir. 1993 yılından günümüze 200 sergiye ev sahipliği yapmış olan Çağdaş Sanat Galerisi’nde yıl boyunca farklı projelere yer verilmektedir. Galeri bünyesinde, dünyaca tanınmış yerli ve yabancı sanatçıların yer aldığı sergilerin yanısıra; genç sanatçılara destek olabilmek amacıyla düzenlenen “Akbank Günümüz Sanatçıları ödülü Sergisi"ne yer verilmektedir.