Pro-Plan Haberler

Çimento sektöründe makina bakımına yönelik vibrasyon izleme çözümlerinde güncel teknolojiler hakkında bilgi aktarmayı ve sahada beklenmeyen duruşlara sebep olan problemler üzerinde fikir alışverişinde bulunmayı hedefleyen ilk buluşmamızı 20 Ekim 2023’te İstanbul’da gerçekleştirdik.

Sınırlı ve az sayıda katılımcı ile gerçekleştirilen toplantımıza 2000 yılından beri firmamız bünyesinde titreşim ve akustik konularında çalışan, birçok sanayi tesisinde titreşim izleme sistemi kurulumları ve titreşim ölçüm-analiz eğitimlerini gerçekleştiren CAT-3 Vibration Analyst, Makina Yüksek Mühendisi Emre ORHON ve Türkiye temsilcisi olduğumuz Brüel & Kjær Vibro firmasından, sektörde 28 yıllık deneyime sahip Hugues DELANNOY birlikte ev sahipliği yaptılar. Sektörden 6 fabrikanın bakım müdürü ve koruyucu bakım şeflerini ağırladık.

Emre ORHON- Koruyucu ve Diyagnostik İzleme Sistemleri Sunumu

Sanayi tesislerindeki farklı tip makinalar için farklı izleme stratejileri uygulamak gerekir. Emre Orhon, koruyucu ve diyagnostik izleme sistemlerinden ve bunların seçim kriterlerinden bahsederek piyasada mevcut bulunan farklı tip ölçüm sistemlerinin fonksiyonel özelliklerine göre avantaj ve dezavantajlarına değindi.

Erken arıza teşhisi yapma imkanı vermeyen 4-20 mA izleme sistemlerinden, erken arıza teşhisine yönelik ileri analiz imkanı sunan diyagnostik sistemlere geçişin gerekliliğini vurguladı ve faydalarını anlattı.

Hugues DELANNOY - BKV Beyond Sunumu

Sektörde 80 yılı aşkın geçmişe sahip Brüel & Kjær Vibro firmasından Hugues Delannoy, firmanın “BKV Beyond” adlı yeni kablosuz vibrasyon izleme çözümünün sanayi tesislerinde titreşim izleme ve bakım planlamaya nasıl yenilikler getirdiğinden bahsetti.

BKV Beyond’un, 35 yıl deneyimli B&K Vibro titreşim analistlerinin raporlamaya dahil olduğu, yapay zeka destekli bir online titreşim izleme platformu olduğunu belirten Delannoy, fabrikalarda kablosuz durum izleme sistemleri kurulduktan sonra yetersiz işgücü nedeniyle analiz imkanlarının kısıtlı kaldığına, yapay zekanın henüz bir uzmanın analiz yeteneklerine ulaşamadığına, yanlış alarmların durum izlemeyi olumsuz etkilediğine ve bu nedenle durum izleme sisteminden optimum verimin alınamadığına değindi. Yapay zeka destekli ve nihai olarak uzmanların karar verici olarak yer aldığı bir sistemde en verimli sonucun alınacağını öngörerek BKV Beyond konseptini geliştirdiklerini anlattı.

Emre ORHON- Çimento Fırınında Durum İzleme Sunumu

FLSmidth firması, çimento fabrikalarına vermiş olduğu durum izleme hizmeti kapsamında B&K Vibro’nun VCM-3 adlı cihazını kurmaktadır. Emre Orhon bu sunumunda FLSmidth’in çimento fırınında kurmuş olduğu durum izleme sisteminin nasıl çalıştığını, fener-pinyon dişlilerin titreşimlerine ilaveten krank, ovalite, eksenel denge gibi parametrelerin sürekli takip edilebilmesi için ne gibi ölçüm teknikleri kullanıldığını anlattı.

Kerem AK - Çimento Değirmeninde Fener-Pinyon Dişli Titreşimleri Sunumu

Firmamız mühendislerinden Kerem Ak, yurtdışındaki bir çimento fabrikasında Emre Orhon ile birlikte gerçekleştirmiş oldukları ölçüm hizmetini bir vaka analizi olarak paylaştı.

Çimento değirmeninin fener dişlisindeki geometrik sorunların pinyon dişlisi titreşimlerine nasıl etki ettiğini, çok kanallı ve yüksek hızlı veri toplama sistemleri sayesinde titreşimdeki modülasyonların yakalanarak sorunun nasıl teşhis edilebildiğinden bahsetti.

Hugues DELANNOY- Vaka Analizleri Sunumu

Çimento fabrikalarındaki titreşim izleme sistemi kurulumlarından ve karşılaşılan rulman arızası gibi sorunlardan örnekler sunan Hugues Delannoy, her fabrikada maliyet tasarrufu rakamları farklı olmakla birlikte, beklenmeyen duruşların önlenebilmesini sağlayan online vibrasyon izleme sistemlerinin yatırım geri dönüşünün çok kısa sürede olduğunu vurguladı.

Son olarak kahve.com‘un ortaklarından Burak İYİGÜN’ün kahve kültürü, tarihi üzerine sunum ve tadım seansıyla yorgunluğumuzu atıp günü keyifli bir anıyla noktaladık.

Daha fazla bilgi için linkler:

BKV BEYOND

(KABLOSUZ VİBRASYON İZLEME ÇÖZÜMÜ)

VCM-3

(DİYAGNOSTİK VİBRASYON İZLEME SİSTEMİ)

VC-8000 / SETPOINT CMS

(KORUYUCU VE DİYAGNOSTİK VİBRASYON İZLEME SİSTEMİ)