Pro-Plan Haberler

Mühendislerimizden V.Barış Kaya'nın sektörel bir dergi olan Demir Çelik Store Dergisi, 2017 Ocak sayısında yeralan koruyucu makina bakımına yönelik röportajını sizlerle paylaşıyoruz.

Röportajı orijinal web sayfasında görüntülemek için lütfen tıklayınız.

Geniş referans yelpazesinden edindiği tecrübe ve bilgi birikimini ülkemize taşıyan Pro-Plan, sektördeki 30 yıllık tecrübesiyle; “planlı önleyici bakım” ve “koruyucuönleyici bakım” alanlarında ölçüm cihazlarının satışlarını gerçekleştiriyor, teorik ve teknik eğitimleri veriyor ve gerektiğinde bunu hizmet olarak da sunabiliyor. Anahtar teslim projeler üreten firma, müşterilerinin her zaman çözüm ortağı olmayı amaçlıyor. Pro-Plan Proje Mühendislik, Makina Mühendisi V. Barış Kaya ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.

Öncelikle sizi ve firmanızı tanıyabilir miyiz?

Pro - Plan Proje Mühendislik Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti, 1987 yılında İstanbul’da kurulmuşbir mühendislik, mimarlık ve mimari akustik firması olup yalnızca bu alanlarda hizmet vermektedir. Firma bünyesindeki mühendis ve mimarlar olarak, Ar-Ge, kalite ve bakımbaşta olmak üzere titreşim ve akustik üzerine oldukça geniş bir problem yelpazesine çözümler üretebilme yetkinliğine sahip olduğumuzu belirtebilirim. Tabii ki, bu birikimin sürekliliğine doğrudan katkı sağlayan akademisyen kökenli teknik yöneticilerimizin emek ve bilgilerini de belirtmek gerekir. Misyonumuz, 30 yıldır geliştirdiğimiz güçlü teorik ve uygulamalı bilgi birikimi ve bu sektörde önde gelen yurtdışı firma temsilciliklerimiz ile müşterilerimizin karşılaştıkları problemlerde “çözüm sağlayan” firma olmaktır.

Firmanızın bünyesinde hangi faaliyetler gösteriliyor, müşterilerinize hangi ürün ve hizmetleri sunuyorsunuz?

Faaliyetlerimizi, derginiz potansiyel okuyucusunu doğrudan ilgilendirebilecek uygulamalar ve diğerleri olarak kabaca ikiye ayırmak yanlış olmaz sanırım. Bu doğrultuda, sanayi tesislerinde uygulanan “planlı önleyici bakım” ve “koruyucu önleyici bakım”alanlarında ölçüm cihazlarının satışlarını gerçekleştiriyor, teorik ve teknik eğitimleri veriyor ve gerektiğinde bunu hizmet olarak da sunabiliyoruz. Dönel makinalardaki arızaların daha oluşma aşamasında detaylı tesbiti ile hasar oluşmadan makinanın yaklaşık ne kadar süre sağlıklı çalışmaya devam edebileceğinin belirlenmesi, yerinde balanssızlığın ve yatay/düşey kaplin ayarsızlığının tespit edilerek giderilmesi proaktif bakım alanındaki çözümlerimiz arasında bulunuyor. Bu amaca yönelik yapılan titreşim ölçümleri, el tipi cihazlarla ekipmanın başına gidilerek periyodik olarak yapılabileceği gibi sürekli ölçüm yapan ve bu ölçüm sonuçlarını merkezî bir veritabanında depolayan sistemlerle de pek tabii mümkün. Böylece “arıza duruşlarının”birçoğu “planlı bakımlar” haline geliyor. Sürekli üretim hatlarının olduğu sanayi tesislerinde arıza duruşlarının üretim kaybı, hasar ve planlama konularında yarattığı olumsuzlukların farkındayız. Bu doğrultuda arıza hasara dönüşmeden önce söz konusu arızanın ne olduğu ve makinanın çalışma performansını ne zaman etkileyebileceği hakkında bilgi sahibi olmanın getireceği üstünlüğü, temsilciliğini üstlendiğimiz “Brüel &Kjær Vibro” ve “Fixturlaser” firmaları başta olmak üzere, bu firmalara ait cihazlar ve bilgi birikimimiz ile müşterilerimize aktarma amacını taşıyoruz. Türbin yatakları, raylı işleme hatları, rüzgâr türbinlerinin makine dairesinin yerleştirildiği kule flanşı gibi doğrusallığın ve düzlemselliğin son derece önemli olduğu uygulamalarda geometrik ölçüm cihazlarından bahsetmek gerekiyor. Türbin yatakları örneğinden detaylandırmak gerekirse, söz konusu yatakların büyük bir şaftı fazladan hiçbir iç yük yaratmadan sağlıklı bir şekilde taşıması hedefleniyor. Bu doğrultuda, yatakların göbek merkezlerinin tek bir virtüel doğru üzerinde bulunması amaçlanırken, uygulama tıpkı şaft hizalama işlemlerinde olduğu gibi mikron mertebesindeki toleranslarda tutulmaktadır. Bu tip geometrik ölçümlere yönelik lazertabanlı ürünlerimiz bulunuyor.Diğer mühendislik ve mimari akustik uygulamalarımızdan da kısaca bahsetmek gerekirse, en kapsamlı olarak, endüstriyel ürünlerin ses kalitelerinin deklare edilebilmesi için standartlarca belirlenmiş akustik ölçüm odalarının anahtar teslim proje ve kurulumlarınıgerçekleştiriyoruz. Bu odalarda kullanılan ekipmanlar farklı uygulamalarda da yeraldığından her bir cihaz, yapı elemanı ve yazılım gibi diğer ürünlerin ayrı ayrı değerlendirilebildiği bina içi akustik düzenleme, akustik yalıtım, ses maskeleme gibi uygulamalar da mevcuttur.

Mümkünse referanslarınızdan bazılarını bizimle paylaşır mısınız?

Proaktif makina bakım çözümlerimizi enerji, çimento, demir çelik, petrokimya gibisektörlerde başarılı projelerle hayata geçirdik. EÜAŞ’ın sonradan ikisi özelleşen 5 büyüktermik santralında online vibrasyon izleme sistemlerimiz bulunuyor. Bunlardan ikisinde kullanılan online görüntüleme ve trend analizi yazılımı müşteri talepleri doğrultusunda firmamızca özel olarak geliştirildi. Temsilcisi olduğumuz Brüel & Kjær Vibro firmasının yurtdışındaki hidroelektrik santrallardaki geniş referans yelpazesinden edindiği tecrübe ve bilgi birikimini yurdumuza taşıyarak kamu ve özel sektöre ait önemli hidroelektrik santrallerde vibrasyon izleme sistemi kurulumlarını anahtar teslimi olarak gerçekleştirdik.

Mevcut yatırımlarınız, ileriye dönük proje ve hedefleriniz ile ilgili bizleri bilgilendirir misiniz?

Bünyemizde yeni bir cihazın geliştirilmesi amacı şimdilik olmadığından güncel hedeflerimizi üstlendiğimiz projelerin derinliğini ve mevcut personelimizin teknik birikimini arttırmaya yönelik çalışmalarda bulunuyoruz.

2016 yılında piyasalarda gözle görülür bir durgunluk yaşandı ve yatırımların çoğu askıya alındı. Bu durum sektörünüze nasıl etki etti? Sizce 2017 yılında piyasalarnasıl bir yol izleyecek?

Açıkçası herkeste olduğu gibi bizler de bazı alımların ötelenmesiyle karşılaştık. Ancak bir koruyucu önleyici bakım yatırımı, işletmenin ölçeğine göre oluşabilecek olan arıza duruşlarını en aza indirerek duruş maliyeti, yedek parça maliyeti, stok maliyeti gibi kalemlerin ortaya çıkmasını engelliyor ve bu şekilde kendisini kısa sürede amorti ediyor. Örnek vermek gerekirse, kaplin ayarı -yani şaft hizalanması- ile yalnızca iş makinasının şebekeden fazladan çektiği akımın maliyeti hesaplandığında, cihazın kullanılması sayesinde tam hizalı bir ekipmanın yalnızca elektrik faturasının dahi ne mertebede azalacağına dayalı bir amortisman öngörüsünde bulunuyoruz ki bu hesapta bahsi geçen duruş maliyeti gibi esas kalemlerin hiçbiri bulunmamaktadır. Demir çelik, enerji üretimi, çimento sektörü ve kâğıt üretimi gibi başlıca sanayilerdeki müşterilerimizin genel profili yatırımlarının getirilerinin farkında olduklarından yoğun bir durgunlukla karşılaşmış değiliz. Sözlerimi sonlandırırken Pro - Plan olarak sizlerin de onuncu yılınızı kutluyor, sektörelanlamdaki bilgi paylaşımına katkılarınızdan ötürü teşekkür ediyoruz.